Rezumat temă

 •  
   

   

  “Traian…… era un om cu totul deosebit, mai ales prin dreptatea şi bărbăţia sa, precum şi prin simplitatea moravurilor sale. Avea un trup vânjos (începuse să domnească la vârsta de 42 de ani) şi înfrunta toate greutăţile cot la cot cu ceilalţi ; iar cu sufletul era la înălţime, deoarece nici nu se lăsa purtat de îndrăzneala tinereţii, dar nici împiedicat de bătrâneţe.”

  Dio Cassius, “Istoria Romană”

   

 • 1
  Afişează doar tema 1

  Traian a fost primul împărat roman născut în afara Italiei, într-o provincie romana din sudul Spaniei în anul 53 d.Hr. Familia sa(tatăl era roman, mama iberică era înstărită, iar tatăl său a fost primul care a făcut carieră în serviciul imperial. Traian se presupune că a crescut fie la Roma, fie în diverse tabere militare împreună cu tatăl său. A deţinut apoi magistraturi tradiţionale, ajungând chiar şi consul  în anul 91, în timpul împăratului Domiţian. In octombrie 97, împăratul Nerva l-a adoptat ca succesor al său, iar în ianuarie 98, după moartea lui Nerva, Traian a fost acceptat ca împărat atât de armate, cât şi de Senat.”

  “Enciclopedia Universală Britannica”

  “Administrator înţelept şi politician capabil, Traian a fost înainte de toate un soldat înnăscut, avea o statură atletică şi o robusteţe ieşită din comun şi un comandant ce stăpânea cu deosebită fineţe arta războiului. Adăugând că împărţea cu soldaţii greutăţile campaniei, că dispreţuia violenţa şi că dreptatea se afla la mare cinste în tot ceea ce întreprindea, se poate înţelege popularitatea sa între soldaţi şi în popor, care-l venerau, sentiment cu care niciunul dintre ceilalţi împăraţi ai Romei nu a fost înconjurat de mulţime.”

  I., N. Şarambei, “99 personalităţi ale lumii antice”

  “În iulie 105, Traian a trecut podul de la Drobeta, construit de faimosul arhitect, Apollodor din Damasc, şi a înaintat pe cinci coloane spre capitala Daciei. Complexul de fortificaţii din munţii Orăştiei, ce apăra Sarmisegetusa Regia a căzut până la urmă. A căzut şi Sarmisegetusa. Planul lui Traian triumfase. Decebal, surprins de o unitate de călăreţi romani într-un refugiu din munţii Harghitei, de unde intenţiona să organizeze lupta de eliberare a Daciei, şi-a luat zilele…Era cea mai mare victorie a lui Traian. La 11 august 106, Dacia a fost proclamată provincie romană.”

  I., N. Şarambei, “99 personalităţi ale lumii antice”

  “Astfel, s-a construit în Roma şi în afara ei Forul lui Traian, în care statuile erau aurite, Basilica Ulpia, Apeductul Aqua Traiana, drumul de la Beneventum la Brundisium, amfiteatrul din Verona, portul Ostia (renovare)...Columna lui Traian a fost inaugurată la 12 mai 113, construită de Apollodor din Damasc în Forum; este o coloană din marmură, înaltă de 39, 83 metri, cu un diametru de patru metri, a cărui suprafaţă exterioară este împodobită de basoreliefuri executate în spirală prezentând istoria războaielor daco-romane. În vârful ei a fost fixată statuia de bronz aurit a lui Traian (înlocuită de romanii creştini cu cea a Sfântului Petru), iar în soclu, Columna având şi funcţie de mausoleu, va fi depusă urna de aur cu cenuşă a lui Traian.”

  I., N. Şarambei, “99 personalităţi ale lumii antice”


 • 2
  Afişează doar tema 2
   

 • 3
  Afişează doar tema 3
   

Omite Caută în forumuri

Caută în forumuri


Căutare avansatăCaută
Omite Evenimente următoare

Evenimente următoare

Nu există evenimente în viitorul apropiat
Omite Activităţi recente

Activităţi recente

Activitate începând din joi, 24 iulie 2014, 08:11

Nu există noutăţi de la data ultimei Dvs. autentificări